Vieme jesť?

 

No, samozrejme. Hot – dog či hranolky na ulici. Čo tak skúsiť si zgustnúť na nejakej špecialitke vo vychytenej reštaurácii? O správnom stolovaní nás už poučili rodičia, ale čo keby sme zabrnkali na nervy čašníkom svojráznym bontónom?

Hneď na začiatku si preberieme jedenie polievky. S roztiahnutými lakťami si takmer ľahnite na stôl, schmatnite lyžicu a začnite do seba hádzať polievku, pričom buďte nad tanier poriadne naklonení. Svoj výstup môžete sprevádzať hlasným sŕkaním. Nasleduje hlavné jedlo. Pri ňom nemusíte meniť nič zo svojej polohy ležmo. S hlavným jedlom to budete mať trochu zložitejšie, keďže od dobre vychovaného človeka sa očakáva, že bude jesť tými malými nástrojmi, ktoré doteraz ležali vedľa taniera, čiže príborom. Ten uchopte čo najnižšie, najlepšie až pri čepeli noža a bodcoch vidličky. Ak si prstíky náhodou namočíte do omáčky, to nič, pokojne si ich oblížte, aspoň bude každý vidieť, ako vám chutí. Nôž vám môže poslúžiť aj na vyjedanie omáčky z taniera, takisto ho neváhajte oblízať, ak by sa naň prilepil kúsok zemiakovej kaše či inej dobroty. Zvukovým doprovodom bude teraz namiesto sŕkania mľaskanie. Pri jedení nezabudnite mať otvorené ústa, čím okoliu poskytnete vzácny pohľad na každé vaše sústo. V ojedinelých prípadoch, ak dostanete na obed aj kompót, je priam vašou povinnosťou vypiť aj šťavu.  V opačnom prípade by si ostatní mysleli, že vám nechutilo. Po jedle sa ešte s mastnými ústami napite a nakoniec si spokojne začnite loviť zo zubov zvyšky jedla.

Zapamätajte si, že ak ani po tomto stolovaní vám čašník nevylepí zaucho alebo vás nevykážu z reštaurácie, mali ste jednoducho šťastie.

Tak dobrú chuť!

 

                                                                                                   Lenka Čižmárová